Jaguar: evolusjon, egenskaper, habitat, reproduksjon

Jaguar, yaguar eller yaguareté ( Panthera onca ) er et placental pattedyr som tilhører familien Felidae. Det er den største feline som naturlig beboer ulike regioner i nord, sentrum og sør for det amerikanske kontinentet.

De har et slående lag, dannet av store svarte rosetter, som omslutter mørke flekker i interiøret. Disse skiller seg ut mot en lysere gyldenbrun bakgrunn i den nedre delen av kroppen.

Dens habitat er den tropiske fuktige skogen, der det er bekker eller laguner. På grunn av nedbrytingen som miljøet har lidd, har jaguarbefolkningen blitt redusert spesielt. Dette har ført til at IUCN kategoriserer det som en prøve som er nær å være utsatt for utryddelse.

Yaguarens muskellegeme gjør det til et dyr med stor styrke. På denne måten kan han jakte store hovdyr, dra sin store kropp for lange avstander. Dermed skjuler de det fra andre rovdyr, slik at maten ikke blir tatt fra dem.

Panthera onca har muligheten til å hoppe, noe som gjør en stor lengde både oppover og fremover. På denne måten kan de plutselig slå sitt byttedyr eller overraskende unnslippe deres rovdyr.

evolusjon

Felidae-familien er dannet av jaguaren, leoparden, tigeren, løven og snøleoparden. De molekylære dataene viser at denne gruppen stammer fra slutten av eocenen. De første fossile postene er knyttet til Proailurus, og muligens med Stenogale og Haplogale.

Den fylogenetiske studien av fossiler gjør at de kan grupperes i åtte forskjellige klader. Den første som ble delt var slekten Panthera (Panthera og Neofelis). Det antas at underspesparene Panthera onca, Panthera leo og Panthera pardus skilt fra andre Pantherinae for ca 8 millioner år siden.

Det evolusjonære forholdet mellom jaguar og de andre medlemmene av Pantherinae-underfamilien har forskjellige tilnærminger. En DNA-analyse antyder at jaguaren og løven er relatert til hverandre, og danner en monofyletisk gruppe.

På den annen side antyder en etologisk og morfologisk analyse at leoparden og løven er nært beslektede arter.

Underartene Panthera onca har en rik fossil plate. Det antas at det utviklet seg i Eurasia, og at det krysset Bering landbroen i det tidlige Pleistocene, for å bli bredt distribuert i Gamle og Nye Verdener.

Jaguar i Amerika

De eldste fossilregistrene av jaguar i Nord-Amerika har blitt funnet i California, hvor de bebodde Middel Pleistocene-perioden. I Sør-Amerika tilsvarer forfederen til dette dyret det sentrale eller det tidlige midt Pleistocene.

I Pleistocene-perioden var Panthera onca 20% større enn den moderne arten. Dens fremre og bakre bein og tenner var lengre. Dette kan være fordi evolusjonært var trenden mot en mindre størrelse, muligens som en effekt av habitatets geografiske breddegrad.

De primitive jaguarene i Nord-Amerika befant seg nord for kontinentet, noe som kunne forklare deres større kroppsdimensjoner, sammenlignet med de som bosatte seg i Sør-Amerika.

Nylige undersøkelser

De store kattene som tilhører slekten Panthera har en svært ny evolusjonær historie, så det er lite kjent.

På grunn av dette ble kromosomale studier av jaguaren ( Panthera onca ) og leoparden ( Panthera pardus ) utført og sammenlignet med de andre Panthera-artene.

Resultatene var indikative for et positivt naturlig utvalg, som påvirker generene knyttet til utviklingen av lemmer og kraniofacial struktur. I tillegg er pigmentering, hypoksi og proteinmetabolisme også knyttet til hverandre.

Disse resultatene gjenspeiler en interaksjon mellom divergens, naturlig seleksjon og foreningen mellom arter etter spesiering. Alt dette kontekstualiserte i en vellykket adaptiv stråling.

Fare for utryddelse

På grunn av befolkningens nedgang i jaguaren, siden 2002 ligger den innenfor den røde listen over truede arter, som et eksempel på å være sårbart for utryddelse.

Denne kategoriseringen ble utført av International Union for Conservation of Nature, en internasjonal organisasjon dannet av enkelte suverene stater, sivile organisasjoner og myndigheter som kjemper for velferden til alle biologiske elementer som utgjør naturen.

-Causes

Ødeleggelse av habitat

En av de grunnleggende elementene i Jaguar-habitatet er innsjøer eller elver. Disse har redusert kurset, blitt fullstendig tørket, ved avskoging og menneskelig bosetting rundt disse vannkroppene.

Den største trusselen i tilbakegangen av jaguarbefolkningen er erosjonen av miljøet der den utvikler seg. På denne måten er rekkevidden av din naturlige økologiske nisje markant redusert.

Konflikter med mennesker

Panthera onca har blitt nødt til å tilpasse seg nye miljøer, på grunn av mangel på byttedyr å mate. Dette resulterer i jaguarene som prøver å drepe svinene og kyrene som er i byene i nærheten av hvor de er.

For å forsvare storfeet, jager de innbyggerne som reiser disse dyrene jakten og dræper jaguaren.

Koking

Motsigende synes det faktum at denne arten er truet med utryddelse, å gjøre det mer attraktivt for jegere. Dette er fordi hans hud er sitert på det svarte markedet i uberegnelige figurer.

I tillegg til huden blir dens fanger kommersialisert, som brukes på det asiatiske kontinentet som komponenter av medisiner som brukes i naturlig medisin.

-Evaluering av sannsynligheten for overlevelse

Det har blitt gjort studier som deler jaguaren i forskjellige geografiske soner avhengig av deres forventede levetid.

Høy sannsynlighet

I de følgende områdene har jaguar en høy andel muligheter til å fortsette på sikt: de fuktige tropiske skogene i Mesoamerica (Maya-skogen i Guatemala, Belize og Mexico), den tropiske skogen i Amazonasbassenget, en stripe med Choco- Darien av Panama og Colombia, og de nærliggende områdene av Pantanal og Gran Chaco.

Gjennomsnittlig sannsynlighet

Områdene nær de som vurderes å ha stor sjanse til å overleve, vurderes med et middels område for at jaguaren skal utvikle seg fritt.

Disse regionene består av de colombianske og venezuelanske sletter, den nordlige karibiske kysten av Panama og Colombia, sørlige Mexico, høylandet Panama og Costa Rica, og Sierras de Madre Oriental og Taumalipas i Mexico.

Lav sannsynlighet

Disse områdene er de som bør betraktes som brådskelig for bevaring av denne arten.

Disse områdene inkluderer Atlanterhavs-tropiske skogen, nord for Argentina, Cerrado i Brasil, territoriet til den store Savanna i Venezuela og Brasil, noen områder av kystskogen i Venezuela og noen befolkninger i Mexico og Mellom-Amerika.

-Aksjoner for bevaring

Jaguar er beskyttet nasjonalt i de fleste land hvor den distribueres. Deres jakt er forbudt i Argentina, Colombia, Brasil, Costa Rica, Honduras, Fransk Guiana, Nicaragua, Mexico, Paraguay, Surinam, Panama, Venezuela og Nord-Amerika.

I Mexico, Honduras, Panama og Brasil har nasjonale planer blitt utviklet for beskyttelse av arten.

På grunn av fragmenteringen av dens habitat, er det et forslag om å etablere en kontinuerlig beskyttelsesstrimmel fra Nord-Amerika til Sør-Amerika, som dekker områdene av Jaguar-habitatet.

Forsøk på å bevare denne gruppen av store katter har imidlertid ikke gitt de forventede resultatene, da trusler mot dette prøven fortsatt er i dag.

Generelle egenskaper

størrelse

Kroppsvekten til Panthera onca kan variere betydelig, avhengig av underartene. Dyrene som lever i større avstand fra ekvator kan være større. Denne variasjonen er muligens assosiert med tilgjengeligheten av svært stor byttedyr på stedet der de bor.

Lengden på kroppen din kan være mellom 112 og 241 cm. Halen, sammenlignet med resten av kroppen, er imidlertid kort og når maksimalt 75 centimeter. I jaguar er det seksuell dimorfisme, kvinner kan være opptil 20% mindre enn menn.

De største prøvene er i åpne områder som de åpne alluviale slettene, den brasilianske myren og i venezuelanske sletter. I gjennomsnitt veier kvinnene ca 76 kg og mennene veier ca 100 kg.

Den minste arten finnes i svært tette områder, for eksempel skogene i Mellom-Amerika og Amazonas. Hunnene i disse områdene når 42 kg og mennene 57 kg.

pelage

Dens hud er dekket med korte hår i nyanser mellom brun og lys gul eller rødbrun. På dette står noen rosetter av mørk farge, av rund form med et gult eller intens brunt senter. Disse flekkene kan variere i samme dyr eller mellom medlemmer av samme art.

De som er funnet i hodet og nakken, er mer solide farger, som i halen, hvor de kunne bli med og danne et enkelt band. Den ventrale regionen, de indre områdene av beina og de nedre flankene er hvite.

Ved fødselen kan noen jaguarer ha mørkt eller svart hår. Også, selv om det er svært sjeldent, kan hvite bli født.

hodet

Hodet er avrundet, robust og stort. Øynene hans er runde og store, med iris i rød eller gulaktig rød. Siden disse er foran ansiktet, er visjonen din kikkert.

I tillegg kan de se i mørket, takket være tilstedeværelsen av en reflekterende membran som bidrar til å konsentrere lysstrålene innenfor nakkelinjen. Dette er veldig nyttig for å visualisere sitt byttedyr eller enhver trussel som ligger i en betydelig avstand.

Luktsansen er høyt utviklet, er i stand til å fange lukten av sine motstandere eller byttedyr, selv om de er ganske langt fra dem.

Den har kraftige kjever som bidrar til at bitt er en av de kraftigste av alle de store kattene.

torso

Kroppen til dette dyret er tilpasset å bruke kraft og kraft, i stedet for fart. På grunn av dette er hans kroppsreglement kort, muskuløs og kompakt, noe som gjør at han kan svømme og klatre underlag med stor letthet .

tips

De har korte, tykke og meget kraftige ben, på grunn av deres ekstremt sterke muskulatur. Klørne er skarpe og inntrekkbare.

tenner

I munnen av Panthera rager fremhullene ut, som er skarpe og lange. Disse brukes til å pierce beinene i byttet og bryte veldig harde overflater.

De skarpe premolarene fungerer som en saks, slik at de kan kutte kjøttet i stykker. De kan også knuse beinet for å spise margen som er inne.

Snittene er flate og små. Disse egenskapene gjør det lettere å skrape de små stykkene kjøtt som kan ha blitt sittende fast i beinet.

Taksonomi og underart

Animal Kingdom.

Subreino Bilateria.

Filum Cordado.

Vertebrat Subfilum.

Tetrapoda superklasse.

Mammal klasse.

Subclass Theria.

Overtred eutheri

Carnivora Order.

Familie Felidae.

Subfamily Pantherinae.

Genus Panthera.

Arter Panthera onca

Den svarte jaguaren

Innenfor befolkningen i disse store kattene, kan svart fargestoffer forekomme på alle sine pels. Selv om dette ikke skjer veldig ofte, er svarte jaguarer sjokkerende. Dette skyldes en melanistisk tilstand av Panthera onca- arten.

De ulike variasjonene i fargingen av dyrenes hud har trukket oppmerksomheten mot evolusjonære biologer. Blant de pigmentære polymorfiene er melanisme tilstede i flere organismer.

I jaguar er den svarte fargen på huden forårsaket av de dominerende og recessive mutasjonene i henholdsvis MC1R og ASIP-gener.

Melanisme og habitat

Frekvensen av melanisme i jaguar er ca. 10%. Studier på denne tilstanden har vist at svarte jaguarer er fraværende fra åpne og periodisk modne habitater.

Et eksempel på disse områdene er savannene og gressområdene på de colombianske og venezuelanske sletter og i Pantanal i Brasil. Det største antallet svarte jaguarer har blitt funnet i Sør-Amerika, spesielt i Brasil, Peru og Ecuador.

Eksperter foreslår at disse funnene kan være relatert til miljøfaktorer, som temperatur og fuktighet.

Resultatene av undersøkelsene støtter hypotesen om at fordeling av allelen av melanisme i Panthera onca, med en bestemt regional frekvens, påvirkes av to faktorer.

En av dem, i hvert fall delvis, er naturlig utvalg, og den andre er miljøets egenskaper i habitatet.

Habitat og distribusjon

Jaguarens habitat er preget av en tett skog, hovedsakelig primær- og sekundærskog, ved at det eksisterer konstante kilder til vann og dammer å mate.

Til tross for disse svært spesifikke behovene, kan de bli funnet i et stort mangfold av økosystemer, for eksempel regnskoger, pampas gressletter, sumpområder, områder som er årstiden oversvømmet, tørre løvskog og tornskrubbe.

De kan også leve i tropiske skoger i lavlandet, tropiske eller tørre skoger, græsarealer med lavt land og xeriske habitater. Selv om de noen ganger har blitt visualisert i territorier med høyder på opptil 3000 meter, er de vanligvis ikke funnet over 2700 meter.

Habitatet til dette prøven er sterkt forbundet med behovet for nærvær av elver, innsjøer eller bekker. Det er derfor de er konsentrert mest i tropiske fuktige skoger enn i løvskoger.

Selv innenfor samme område, kan de lett bli funnet i nærheten av vannressurser. Denne egenskapen til arten setter den direkte i konflikt med bønder, siden de også trenger tilgang til vannkilder.

Distribusjonsområde

Panthera onca er utbredt i hele Amerika. Gjennom historien var denne felinen lokalisert fra Nord-Amerika til Argentina, som dekker flere regioner i Sentral-og Sør-Amerika.

Men i dag er befolkningen fragmentert, forsvinner fra store deler av Nord-Amerika, Brasil, Mexico, Uruguay, El Salvador og Argentinas pampas.

Dens nåværende område er beregnet til totalt 8, 75 millioner km2, om lag 46% mindre enn det opprinnelig hadde.

Den distribueres i følgende land: Argentina, Belize, Bolivia, Brasil, Colombia, Guatemala, Ecuador, Costa Rica, Guyana, Honduras, Fransk Guiana, Mexico, Paraguay, Nicaragua, Surinam, Panama, Venezuela, Peru og USA. I sistnevnte land forblir bare noen få arter.

Selv om regionene med høyeste tetthet av jaguarer er Sør-Amerika og Mellom-Amerika, er disse for det meste konsentrert i den brasilianske Amazonas.

reproduksjon

Det er anslått at kvinner når seksuell modenhet på 14 eller 24 måneder. Hannene er modne mellom 24 og 36 måneder. Jaguar har opphavsrett; Hunnene i varme beveger seg inn og ut av sitt territorium og utsender lyder som kunngjør mannen som er klar til å mate.

Hannene svarer med vokaliseringer i forskjellige toner og intensiteter, går senere til stedet der kvinnen er. Svært ofte konfronterer mennene hverandre for å få muligheten til å kopiere med kvinnene.

Jaguarens parringssystem er polygynøst. Imidlertid, etter parring, spesielt etter at deres avkom har blitt født, tolererer kvinner ikke tilstedeværelsen av menn.

Estrus syklusen er 37 dager, hvor østrusen kan vare mellom 6 og 17 dager. Dette følger vanligvis med atferdsendringer, for eksempel vokaliseringer og økte luktmerker på territoriet.

Jaguaren kan mate når som helst på året, selv om det vanligvis er hyppigere i månedene desember til mars. Graviditeten kan vare mellom 90 og 110 dager, og gir maksimalt fire avkom i hver fødsel.

mating

Panthera onca er en kjøttetende art. I kostholdet registreres mer enn 85 forskjellige dyrearter, inkludert fugler, reptiler og pattedyr. Noen av favorittbyttet er alligatorer, slanger, skilpadder, capybaras, pinnsvin, store fugler og fisk.

Imidlertid foretrekker de store hovdyr. Dette kan knyttes til hva det betyr en energibesparelse, siden det med en stor damme kunne føles i opptil fire dager, uten å måtte gå på jakt i løpet av den tiden.

Den jaguar har et variert kosthold, justert til enkel fangst av byttet og tilgjengeligheten av dem. For tiden, på grunn av nedgangen i villmarket, er dette dyret tvunget til å konsumere husdyr som finnes i gårder nær deres habitat.

De er opportunistiske jegere. Disse er skjulte, og når de visualiserer sitt bytte, hopper de tidlig på dem. De kan også gi en sterk bite direkte i nakken, og deretter kvele dem.

En annen metode er å drepe dem umiddelbart, boring med sine sterke hjørnetenner på baksiden av skallen. De kraftige kjever, sammen med deres hjørnetenner, lar deg krysse både den tykke huden på en reptil og skallet på en skilpadde.

oppførsel

sosial

Jaguar er et ensomt dyr, med unntak av paringssesongen. Hanen beskytter aggressivt sitt territorium og hunnene som er i den.

Disse dyrene er flotte elskere av vann. De hviler vanligvis på elvebredden eller går inn for å jakte på noen fisk i området.

Jaguar har perioder med maksimal aktivitet, på grunn av jaktenes vaner. På grunn av dette blir det ofte innført i vannet for å svømme. Kroppen din er tilpasset til å være gode svømmere.

Denne oppførselen kan ha til hensikt å kjøle og kjøle kroppen, og dermed redusere kroppstemperaturen.

De kan være aktive når som helst på dagen, selv om de foretrekker å være nær soloppgang eller solnedgang. Mens de hviler ligger de under en tykk vegetasjon, en stor skygge eller i en hule.

På tidspunktet for flomene kunne de også klatre i trærne og holde seg der lenge.

merking

Jaguarene avgrenser deres territorium med en kjemisk etikett. For dette urinerer de og avtar på fremtredende steder på bakken.

Imidlertid er de vanligste merkene riper på gulvet. Disse er laget med sine sterke ben og klør. Ofte på samme måte kan du se grupper av riper, litt skilt fra hverandre.

Dette kan tyde på at disse signalene i terrenget er svar på andre jaguarer som er i samme område.

kommunikasjon

Denne gruppen av feliner kommuniserer med sine stipendiater gjennom ulike vokaliseringer, i hvilke er brølen. En annen lyd er grunts, som kan variere i tone, frekvens og kraft.

Selv de har spesifikke modulasjoner hvis de utstråles av en mann eller en kvinne. Voksenes vokalisering er guttural og hes, mens de av hunnene er myke. Unntaket til dette er når kvinnen utsender 7 høye lyder for å advare mannen han vil mate.